AllesArbeidsrecht

De beëindigingsovereenkomst

By 15 februari 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_101290495

Wij hebben al eerder geblogd over de beëindigingsovereenkomst. Werkgever en werknemer kunnen afspreken om in onderling overleg het dienstverband te beëindigen. Dat heet ook wel ontslag met wederzijds goedvinden. U bent het dan met elkaar eens over het einde van het dienstverband en de daarbij te maken afspraken. Deze afspraken dienen vastgelegd te worden in een zogenoemde beëindigingsovereenkomst. U heeft dan immers schriftelijk bewijs van hetgeen is afgesproken.

Beëindigingsovereenkomst – vereisten

Het gebruiken van een model beëindigingsovereenkomst vindt vaak plaats, maar het opstellen van een goede beëindigingsovereenkomst is echt maatwerk. Een beëindigingsovereenkomst bevat namelijk veel artikelen waarin verschillende keuzes gemaakt dienen te worden. Deze keuzes zijn afhankelijk van de betreffende situatie. Moet de werknemer bijvoorbeeld nog doorwerken tijdens de ‘fictieve opzegtermijn’, is er sprake van een beëindigingsvergoeding, wordt het concurrentiebeding gehandhaafd e.d.

Een ander risico is dat de werknemer terugkomt op de beslissing akkoord te gaan met de beëindigingsovereenkomst. In sommige omstandigheden kunnen werknemers zich namelijk beroepen op zogenoemde ‘wilsgebreken‘. Denk hierbij aan een werknemer die ernstig onder druk is gezet om te tekenen of als de werkgever onjuiste informatie heeft verstrekt. In de praktijk blijkt een model beëindigingsovereenkomst vaak niet ‘goed’ genoeg te zijn. Maatwerk is dus geboden.

Beëindigingsovereenkomst opstellen

Op uw verzoek kunnen wij een juridisch correcte beëindigingsovereenkomst opstellen. Heeft u hier vragen over, dan kunt u uiteraard geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

15-02-2014