AllesArbeidsrecht

Juridische tips ter zake het nieuwe arbeids- en ontslagrecht

By 25 augustus 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

Zoals wij al eerder hebben geblogd, zal het Nederlands arbeids- en ontslagrecht met ingang van 2015 aanzienlijk gaan wijzigen. Het is voor alle ondernemers zaak om hier reeds nu actief mee aan de slag te gaan. In dit artikel bespreken wij een aantal wijzigingen en zullen wij een aantal handige juridische tips behandelen. Doe hier uw voordeel mee!

Juridische tips over het nieuwe arbeids- en ontslagrecht

Tip 1: let op de “aanzegplicht”

De zogenoemde aanzegplicht wordt vanaf 1 januari 2015 geïntroduceerd in het nieuwe arbeidsrecht/ontslagrecht. Aangezien deze wijziging ook geldt voor bestaande/lopende arbeidsovereenkomsten die na 1 januari 2015 eindigen, is het erg belangrijk daar nu al op toe te zien. Inventariseer dus thans welke arbeidsovereenkomsten na 1 januari 2015 eindigen. Indien een arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld per 1 februari 2015 zal eindigen, dient u uiterlijk voor 1 januari 2015 aan te kondigen of u wel of niet zal gaan verlengen. Dit alles op straffe van een boete!

Tip 2: de proeftijd

Het is vanaf 1 januari 2015 niet meer toegestaan om in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een duur van zes maanden of korter, een proeftijd overeen te komen. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan 6 maanden, mag dus wel een proeftijd worden overeengekomen. Indien een proeftijd gewenst is, sluit dan een arbeidsovereenkomst langer dan  6 maanden.

Tip 3: het concurrentiebeding

Met betrekking tot het concurrentiebeding geldt vanaf 1 januari 2015 dat het overeenkomen van een dergelijk beding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in beginsel niet meer is toegestaan. In beginsel, want er kunnen zwaarwegende belangen spelen. Wij geven u als tip mee om deze zwaarwegende belangen van een concurrentiebeding zo duidelijk en uitgebreid mogelijk te omschrijven. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Tip 4: ketenregeling

De ketenregeling stelt regels voor het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd dat een werkgever met een werknemer kan overeenkomen. In de nieuwe ketenregeling (per 1 juli 2015) kunnen nog steeds maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden aangegaan. Hierin zit dus geen verandering ten opzichte van de huidige situatie. Echter, de bovengenoemde termijn van 36 maanden gaat terug naar 24 maanden. Dit betekent dat er dus eerder sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Indien een verlengde arbeidsovereenkomst eindigt voor 1 juli 2015, dan geldt de nieuwe ketenregeling nog niet. Dit in verband met het overgangsrecht. Doe hier uw voordeel mee! Wij kunnen u desgewenst verder adviseren.

Tip 5: dossieropbouw

De verwachting is dat een voldoende dossieropbouw onder het nieuwe ontslagrecht nóg belangrijker wordt dan voorheen. Wij adviseren werkgevers in gevallen van bijvoorbeeld ‘disfunctionerende’ werknemers voldoende bezig te zijn met dossieropbouw.

Juridisch advies nieuw arbeids- en ontslagrecht

Bovengenoemde tips kunnen u nu al van pas komen. Wij adviseren ondernemers dan ook actief met de aanstaande wijzigingen om te gaan, zodat zij niet voor nare verassingen komen te staan. Heeft u behoefte aan een juridische update? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Met name ten aanzien van de aanstaande wijzigingen per 1 januari 2015, is het verstandig om nu in actie te komen!

 

Legal8

088 – 88 3 8888

25-08-2014