AllesArbeidsrecht

Kerstborrel, drank en misdragen. Ontslag op staande voet?

By 19 december 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Juridisch advies

Over het onderwerp ontslag op staande voet bloggen wij regelmatig. Een ontslag op staande voet is in feite een opzegging van de arbeidsovereenkomst van de werknemer met onmiddellijke ingang. Er wordt dus geen opzegtermijn in acht genomen. Echter, omdat het ontslag op staande voet verstrekkende gevolgen heeft voor een werknemer, heeft de wetgever bepaald dat sprake moet zijn van een “dringende reden”. In een recente zaak ging het over een werknemer die zich op de jaarlijkse kerstborrel misdraagt en daarna op staande voet wordt ontslagen. Wat was er aan de hand?

Kerstborrel, drank en misdraging. Ontslag op staande voet?

Tijdens de jaarlijkse kerstborrel, heeft de werknemer in kwestie (een metselaar) veel (te veel) alcohol gedronken. Vervolgens heeft de werknemer een woordenwisseling gehad met zijn directeur, welke woordenwisseling in een ruzie is geëindigd. De gemoederen liepen zo hoog op, dat de werknemer de directeur probeerde te slaan. Na enige tijd is de werknemer de directeur opnieuw aangevlogen en heeft hij de directeur bedreigd dat hij hem “voor zijn kop” zou slaan. Een andere werknemer kon ternauwernood voorkomen dat de werknemer de directeur ook daadwerkelijk zou slaan. De directeur heeft de betreffende werknemer vervolgens op staande voet ontslagen. Volgens de werkgever was er sprake van een dringende reden die het ontslag op staande voet rechtvaardigt.

Ontslag op staande voet

Deze zaak komt vervolgens voor de rechter. De rechter beslist (in hoger beroep) dat het bedreigen van de directeur en het “pogen deze te slaan”, een dringende reden voor ontslag op staande voet kan opleveren. Dat de directeur (net) niet daadwerkelijk is geslagen, komt volgens de rechter alleen doordat een andere collega dat heeft weten te voorkomen. De vraag is vervolgens of het gedrag van de werknemer zodanig ernstig is, dat ook indien de persoonlijke omstandigheden van de werknemer in acht genomen worden (o.a. 25 jaar dienstverband), de aangevoerde reden voldoende dringend is om het gegeven ontslag te rechtvaardigen.

De rechter vond het gedrag van de werknemer ernstig genoeg om een ontslag op staande voet te rechtvaardigen. De werknemer is dus terecht door zijn werkgever ontslagen. Ondanks dat een ontslag op staande voet in de praktijk niet vaak standhoudt, is er in deze zaak wel voldoende gebeurd om een ontslag op staande voet te rechtvaardigen. De werknemer had het kort gezegd wel erg bont gemaakt.

Overigens volgt uit een eerdere blog een aantal tips voor werkgevers die met een dergelijke situatie te maken krijgen. U kunt deze blog over het ontslag op staande voet hier lezen.

Deze uitspraak is te lezen door te klikken op de volgende link: rechtspraak. Vragen? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8 Advocaten en Bedrijfsjuristen

088 – 8838888

info@legal8.nl

19-12-2016

www.legal8.nl

ontslag, ontslag op staande voet