AllesArbeidsrecht

Oproepcontracten?

By 1 maart 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_146511647

Omdat werkgevers soms behoefte hebben aan ‘flexibele’ arbeidskrachten, bestaat de mogelijkheid om een ‘flexibele’ arbeidsovereenkomst aan te gaan: een oproepcontract. Kort gezegd dient een oproepcontract ervoor om ‘seizoensdrukte’ op te vangen of om incidentele werkzaamheden te verrichten. Overigens worden in de praktijk ook andere termen gebruikt voor een oproepcontract, zoals een voorovereenkomst, een nul urenovereenkomst of een min-maxcontract.

Soorten oproepcontracten

In beginsel zijn er twee hoofdvormen van oproepcontracten, de voorovereenkomst en de MUP overeenkomst (arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht). De voorovereenkomst kenmerkt zich erdoor dat er telkens als de oproepkracht wordt opgeroepen een arbeidsovereenkomst ontstaat. Eigenlijk is elke oproep een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit is dus oppassen geblazen, want er is dan erg snel sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd!

MUP overeenkomst

Vanwege het bovengenoemde risico, adviseren wij ondernemers doorgaans gebruik te maken van een MUP overeenkomst. Het bovengenoemde risico wordt hiermee beperkt.

De juiste keuze tussen een voorovereenkomst of een MUP overeenkomst is in de praktijk erg belangrijk.

Rechtsvermoeden arbeidsovereenkomst

Een ander belangrijk punt is het zogenoemde rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst. Wanneer de oproepovereenkomst ten minste 3 maanden heeft geduurd, kan door de oproepkracht worden aangevoerd dat de omvang van de arbeid vermoed wordt gelijk te zijn aan de gemiddelde omvang van de arbeid in de drie voorafgaande maanden. De werkgever kan dit overigens wel weerleggen. Soms is het namelijk redelijk dat van een langere ‘referteperiode’ moet worden uitgegaan.

Ons advies ten aanzien van oproepovereenkomsten is om u als ondernemer adequaat juridisch te laten informeren. Uiteraard zijn wij daartoe graag bereid.

Legal8 088 – 88 3 8888

01-03-2013