AllesArbeidsrechtContractenrecht

Pokémon Go en de juridische gevolgen

By 19 juli 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Juridisch advies

Inmiddels is de veel besproken app Pokémon Go ook in Nederland beschikbaar. Zelfs voordat deze app hier beschikbaar was, was het land er al in de ban van. Wat het spel inhoudt is inmiddels wel bekend. Het spel heeft zelfs al geleid tot de nodige ongelukken en ontslagen. In deze blog gaan wij nader in op de juridische consequenties van het spelen van Pokémon Go.

Pokémon Go en de juridische gevolgen

Het zal niemand ontgaan zijn: de mega hype rond het spel Pokémon Go. Dit spel is te downloaden in de appstores en speelt zich af op de mobiele telefoon. Je dient de virtuele wezens echter te vangen in “real life” en hier komen natuurlijk de nodige gevaren om de hoek kijken.

De speler van dit spel is namelijk volledig gefixeerd op zijn mobiele telefoonscherm, nóg meer dan tijdens een regulier WhatsApp gesprek. Onder andere de volgende (juridische) gevaren kunnen zich hierbij voordoen (en sommige hebben zich al voorgedaan…):

  • In de media is al veel aandacht geweest voor spelers die vanuit hun auto “op jacht gaan”. Het is eigenlijk een schot voor open doel: dit is juridisch bepaald niet verstandig. Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden dan wel je zodanig te laten afleiden dat het gevaarlijk wordt. Uiteraard kan dit tot (forse) boetes en aansprakelijkheid leiden. Hiernaast verhoogt het spelen van spelletjes tijdens het rijden de kans op ongelukken. Of je nu rijdt, fietst of loopt, blijf te allen tijde alert in het verkeer.
  • Ook tijdens werktijd kan het spelen van Pokémon Go gevaarlijk zijn, zo ondervond een man uit Nijmegen die op staande voet werd ontslagen. De betreffende man was al diverse malen gewaarschuwd maar dat mocht niet baten. Indien je als werknemer tijdens werktijd (zonder toestemming van de baas…) op Pokémons aan het jagen bent en je bij herhaling hiervoor bent gewaarschuwd, dan kan dit leiden tot een rechtsgeldig ontslag. Inmiddels is ook in het nieuws gekomen dat een man zijn baan heeft opgezegd om fulltime Pokémons te gaan vangen. Of dat verstandig is laten wij in het midden.
  • “Jagers” zijn inmiddels ook geneigd om op niet-openbare plaatsen Pokémons op te sporen. Denk aan een privéterrein zoals (tuinen van) een privéwoning. Dit is strafbaar en juridisch dus niet toegestaan. Indien een “jager” zich op uw privéterrein bevindt, dan dient u deze persoon te verzoeken het terrein direct te verlaten. Mocht deze jager schade in de tuin aanrichten – tijdens het spelen ramt hij bijvoorbeeld een motor om – dan kan de schade in beginsel verhaald worden. Op openbare plekken mag hij zich natuurlijk wel bevinden met het spel “aan”, maar ook dan dient de speler op te letten en zich niet louter te “fixeren” op zijn scherm.
  • Als je een foto maakt van de gevangen Pokémon, dan kunnen op deze foto ook (onbekende) mensen staan die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Je mag deze foto’s niet zomaar overal voor gebruiken (bijvoorbeeld op internet publiceren). Dit kan in strijd zijn met het auteursrecht (meer specifiek: het portretrecht) van de geportretteerde. Wees er bedacht op.

Juridisch advies

Natuurlijk zijn er nog vele andere (juridische) risico’s denkbaar. Gezien de mega hype zullen er de komende tijd meer kwesties omtrent deze app gaan spelen. Vermoedelijk zal er de komende tijd wederom een blog over dit onderwerp verschijnen…

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

19-07-2016

www.legal8.nl