AllesArbeidsrecht

Terecht ontslag voor werknemer die een product voor zichzelf afprijst?

By 3 augustus 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Ontslag advocaat arbeidsrecht

Een werknemer van een kringloopwinkel heeft zelfstandig de prijs van een tweedehands fiets afgeprijsd van € 50,- naar € 20,-. De werknemer wilde deze fiets voor een goedkopere prijs voor haar dochter kopen. De werkgever was “not amused” en diende vervolgens een ontbindingsverzoek in bij de rechter. De Rechtbank Overijssel vond dit handelen van de werknemer dermate ernstig dat de arbeidsovereenkomst werd ontbonden. In deze blog zal deze recente uitspraak worden besproken.

Terecht ontslag voor werknemer die een product voor zichzelf afprijst?

In deze procedure voert de werkgever in kwestie aan dat hij bedrijfsregels heeft opgesteld die het werknemers verbieden zonder toestemming van een bevoegd leidinggevende producten af te prijzen en te reserveren.  Nu de werknemer zonder toestemming van een bevoegd leidinggevende een product had afgeprijsd met het doel dit product zelf voor de lagere prijs te kopen, is een ontslag naar de mening van de werkgever terecht.

Volgens de kantonrechter heeft de werknemer inderdaad in strijd met het reglement gehandeld door zonder toestemming van een daartoe bevoegd persoon deze fiets af te prijzen. Ook zonder een dergelijk reglement dient een werknemer overigens toestemming te hebben van een bevoegd persoon. De rechter overweegt namelijk (rechtsoverweging 2.4.):

“In het algemeen geldt dat indien een werknemer een aankoop ten behoeve van zichzelf in de winkel van zijn werkgever wil doen waarbij de prijs nog moet worden vastgesteld of een lagere prijs of korting wil bedingen, hij overleg met een daartoe bevoegd functionaris moet voeren. Dat geldt ook als daarvoor niet uitdrukkelijk een regel is gesteld. Een klant, en dus ook een werknemer die klant is, mag uiteraard niet zelf een prijs of korting bepalen.”

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst

De kantonrechter is van oordeel dat de handelswijze van deze werknemer verwijtbaar is en dat de arbeidsovereenkomst kan worden ontbonden. Dat het hier “slechts” gaat om een geldelijk belang van enkele tientjes, doet daaraan niets af. Wel wordt een transitievergoeding bepaald (de werkgever was het hier overigens mee eens).

Deze uitspraak is via de volgende link te lezen: ontslag.

Advocaat arbeidsrecht

Heeft u vragen op het gebied van het arbeidsrecht? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

03-08-2016

www.legal8.nl