AllesHuurrecht

Verschil tussen 290 en 230a bedrijfsruimten

By 28 november 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_129283913

De wet beschermt niet alleen huurders van woonruimten, maar ook huurders van bedrijfsruimten, zoals een winkelruimte. De huurbescherming van zogenoemde ‘middenstandsbedrijfsruimten’, ook wel 290-bedrijfsruimten genoemd, gaat een stuk verder dan die van de overige bedrijfsruimten, ook wel 230a-bedrijfsruimten genoemd, zoals kantoren.

De meesten winkels en cafés vallen onder de huurbescherming van de middenstandsbedrijfsruimten. Kort gezegd dienen deze ruimten voor het publiek toegankelijk te zijn voor directe levering van goederen of diensten.

Verschil tussen 290 en 230a bedrijfsruimten

Qua huurbescherming zit er een groot verschil tussen de 290 en de 230a bedrijfsruimte. Als u een 290-bedrijfsruimte hebt, dan bent u de eerste tien jaar in principe van huurrecht verzekerd. U gaat een huurcontract in de meeste gevallen voor twee keer vijf jaar aan. De verhuurder kan na de eerste periode van 5 jaar alleen opzeggen als u zich als huurder niet goed heeft gedragen (slechte bedrijfsvoering) of als de verhuurders familie het pand zelf dringend en voor een langere termijn nodig heeft (dringend eigen gebruik). Deze ruime huurbescherming heeft een huurder van een kantoorruimte niet.

Voorbeelden verschillende bedrijfsruimten

Enkele voorbeelden van een 290-bedrijfsruimte zijn: winkels (waarbij bijvoorbeeld goederen aan consumenten worden verkocht), restaurants en cafés.

Enkele voorbeelden van een 230a-bedrijfsruimte zijn: kantoorruimtes, reisbureaus en banken.

In de praktijk komt het geregeld voor dat er twijfel bestaat over welke van deze twee huurregimes  precies van toepassing is. Wij zijn graag bereid u hier nader over te informeren en te adviseren.

Heeft u vragen over dit onderwerp of wenst u terzake meer informatie te ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze bedrijfsjuristen.

28-11-2013